BEBEK DOSTU
17 Ağustos 2022

                                                                                                                       

                                                                        HAYATA EN İYİ BAŞLANGIÇ ANNE SÜTÜ

SAĞLIKLI NESİLLER SAĞLIKLI GELECEK İÇİN ANNE SÜTÜ Sevgili anne adayları ve anneler bebeğinizin,ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelen obeziteye yakalanmasını, şeker hastalığı, kalp damar hastalığı gibi kronik hastalıklarla yaşam kalitesini bozmasını istemiyor ve okulda daha başarılı olmasını istiyorsanız doğduktan hemen sonra başlayarak, ilk 6 ay sadece anne sütü, 6. Aydan sonra uygun ek beslenmeyle birlikte 2 yaş ve ötesine kadar onu anne sütü ile besleyin. BAŞARILI EMZİRMENİN EN ÖNEMLİ ANAHTARI ÖNCELİKLE ANNENİN KENDİNE GÜVENMESİDİR ! Başarılı emzirme, annenin bebeğini emzireceğini düşünmesi ve bunu başaracağına inanmasıyla başlar. Nasıl emzireceğini bilen anne kendine güven duyar. Hastanemiz 2019 yılında BEBEK DOSTU HASTANE olmaya hak kazanarak deneyimli ve eğitimli personellerimizle anne / anne adaylarımızı anne sütü ve emzirme konusunda desteklemektedir. Gebelik, doğum ve doğum sonrasında gebe okulu emzirme danışmanlarımızdan, çocuk polikliniğinden kadın doğum polikliniğinden, doğum salonu ve kadın doğum servislerimizden bilgi ve destek alabilirsiniz.  

 

ANNE SÜTÜ İLE BESLENME HER BEBEĞİN EN DOĞAL HAKKIDIR

Anne sütü ve emzirmenin önemini vurgulamak için birçok faaliyet sürdürmektedir. Bu faaliyetlerin amacı bebeğinize erken, yeterli ve sürdürülebilir bir şekilde ilk 6 ay bebeğinizin su dahil tüm ihtiyacını karşılayan ve bağışıklık sisteminin gelişiminde en önemli katkıyı sağlayan besin anne sütüdür. Hastanemizde gebelikten itibaren doğum öncesi Gebe Okulu ve Emzirme ve Relaktasyon Polikliniği ile koordineli olarak anne adaylarına anne sütü ve emzirmenin önemi, doğru emzirme pozisyonu ve teknikleri, anne bebek bağlanması (ten tene temas), memede sorun( dolu meme, tıkalı meme, mastit ve apse vb.)  olan anneleri bilgilendirme, anne ve bebeğin ayrı olduğu durumlarda sağım yöntemi ve teknikleri, emzik ve biberon kullanımının zararları hakkında bilgilendirme,  anne sütü dışındaki beslenme şekillerinin ne zaman ve nasıl verilmesi gerektiği konusunda eğitim verilmektedir. Doğum sonrası bebek hemşiresi anne ve bebek için gerekli desteği sağlamaktadır. Taburculuk sonrası herhangi bir durumda anne sütü ve emzirme konusunda “Laktasyon ve Relaktasyon Polikliniği” vasıtasıyla destek vermeye devam edilmektedir.

Laktasyon  ve Relaktasyon Polikliniği:

Relaktasyon yeniden emzirme sürecidir. Relaktasyon uygulaması emzirmeye ara verilip bebeğin yeniden emzirmek isteyen annelere, evlatlık edinilmesi durumunda ve bebeklerde meme reddi gibi durumlarda yapılır. Ayrıca annede meydana gelen psikolojik veya fiziksel hastalıklar olmak üzere yetersiz süt üretimi gibi durumlarda da annelerimize yardımcı olunmaktadır. Emzirmenin sağlıklı bir şekilde devam etmesi için hizmet veren polikliniğimizde, emzirme ile ilgili sorun yaşayan annelere yüz yüze görüşme yapılarak tespit edilen problemlere yönelik çözümler içeren eğitimler verilir. Daha sonrası için tekrar polikliniğe davet edilir ve başarılı emzirmeyi sağlayana kadar eğitimlerimiz devam eder.

Laktasyon ve Relaktasyon Polikliniği

Hemşire Hiv Şimal ÖZERGEN

1.kat çocuk hastalıkları polikliniği alanı  içerisinden ulaşabilirsiniz.

 

 

BEBEK DOSTU HASTANE KRİTERLERİ

1. Emzirme politikamız tüm sağlık personeli tarafından bilinmektedir.

2.Tüm sağlık personeli anne sütü ve emzirme konusunda eğitilmiş ve gerekli sertifikalar alınmıştır.

3.Hamilelere anne sütü, emzirme ve gebe beslenmesi hakkında eğitim yapılmaktadır. bu program çerçevesinde gebe okulu eğitimi, loğusa eğitimleri düzenli olarak hastanemizde verilmektedir.

4.Doğum sonrası öncelikli hedefimiz bebeklerin annesiyle tensel temasını başlatıp, en fazla yarım saat içerisinde emzirmeye başlanmaktadır. Hatta doğumu yaptıran ekip tarafından epizyo dikimi sırasında bebek anne üzerine yatırılarak anne bebek arası tensel temas sağlanmaktadır.

5.Tıbben gerekli olmadıkça yeni doğanlara anne sütü dışında gıda verilmemektedir.

6.Anne ve bebeğin aynı odada kalması sağlanmaktadır.

7.Bebek her istediğinde emzirme teşvik edilmelidir.

8.Bebeklere emzik ve biberon verilmesi engellenmektedir. Mama numuneleri mama kitapçıkları, posterleri mamayla ilgili promosyonlar hastanemizden uzak tutulmaktadır.

9.Anneler kadın doğum servisinde loğusa eğitimi alıp taburcu olduktan sonra tekrar hastaneye çocukları için başvurduğunda anne sütüyle ilgili eğitimleri tekrar pekiştirilmelidir.

10.Taburcu olan annelere bebeğini ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi, 6 aydan sonra ek gıdaya başlanması ve iki yaşına kadar anne sütüyle beslenmesi,6 aydan sonra ek gıdaya başlanması ve iki yaşına kadar anne sütüne devam etmesi teşvik edilmektedir.

11.Kurumun her sahasında Uluslararası Mama Kodu Uygulamaları benimsenmekte ve uygulanmaktadır.

T.C SAĞLIK BAKANLIĞI BULANIK DEVLET HASTANESİ

EMZİRME POLİTİKASI

1-      Hastanemizin yazılı bir emzirme politikası vardır.

2-      Kadın Hastalıkları- Doğum ve Çocuk Servisi olmak üzere ilgili tüm sağlık personeli bu politika doğrultusunda düzenli aralıklarla eğitilerek, anne sütüyle beslenme       konusunda destek sağlanır.

3-      Tüm gebe ve doğum yapmış annelere hastane personeli tarafından emzirmenin yararları, doğru emzirme teknikleri doğrultusunda eğitim verilerek sağlıklı   emzirmeye hazırlanmaları sağlanır.

4-      Tüm doğumhanede doğumu izleyen ilk bir saat içinde tensel temas sağlanarak, emzirmenin başlaması için anneye yardımcı olunur.

5-      Bebekler doğumu takiben ilk bir saat içinde hemşire gözetiminde emzirilir. Uygun emzirme gerçekleşene kadar anneye pratik destek sağlanmaya kadar devam edilir.

6-      Anne ve bebeğin görsel ve tensel teması kolaylıkla sağlanabilecek şekilde 24 saat aynı odada kalmaları sağlanır. Tıbbi bir gereksinim olmadıkça ayrı kalmalarına izin verilmez.

7-      Tıbbi bir gereksinim olmadıkça hastanemizde doğan ve hastanemizden hizmet alan tüm bebekler yalnızca anne sütüyle beslenir. Anne sütüyle beslenen bebeklere ;emzik, biberon ve ek besin verilmemesi için annelere diğer aile fertlerine eğitim verilir.

8-      Bebeklerin her istediğinde ve istedikleri sürede gece ve gündüz emzirmesi desteklenir.

9-      Annelere ; bebeklerinden ayrı kalmak zorunda olduklarında anne sütü ile beslenmenin nasıl sürdürüleceği hakkında bilgi verilir ,süt sağma ve saklama teknikleri öğretilir.

10-   Bebeklerin altıncı aydan sonra uygun ek gıdaya beslenmeleri önerilir,2 yaş ve üzerine kadar emzirmeleri teşvik edilir.

11-   Sağlık teşkilatlarında annelerin bebekleri rahatça emzirebilecekleri emzirme odası bulunur.

12-   Hastanemizde anne sütüyle beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda kullanılan ürünlerin reklamının (afiş, broşür ,ücretsiz muayene)bulundurulmaması sağlanır.

13-   Hastanemizden taburcu olduktan sonra da emzirmeye devam etmeleri için anne sütü ve emzirmenin önemi, emzirme ve karşılaşılabilecekleri sorunlar hakkında sözlü ve yazılı olarak(anne sütü ve emzirme el kitapçığı)bilgi verilir. Taburcu olduktan sonra da düzenli poliklinik kontrolleri ile emzirmenin devamlılığı sağlanır.

BEBEK DOSTU 17.jpeg
GEBEEEEE 17.jpeg