Hasta Yatış,Sevk ve Taburculuk İşlemleri Talimatı
18 Ekim 2024

1. AMAÇ VE KAPSAM:

 

Hastanemize gelen hastaların hekim tarafından kabulünden sonraki kayıt, yatış, sevk ve taburcu işlemlerini en kısa sürede yapmak. Hasta yatış işlemlerini HBYS üzerinden yaparak takibini sağlamak ve sorumlulukları belirtmektir.

 

2. GÖREV VE SORUMLULUK:

Sağlık bakım hizmetleri müdürlüğü, servis hemşireleri, poliklinik hekimleri ve sekreterleri, hasta kabul sekreterleri.

 

3.   FAALİYET AKIŞI:

3.0 HASTA YATIŞ İŞLEMLERİ

3.1 Hastanemizde hastaların yatış işlemleri acil hasta kabulde bulunan veri giriş elemanı tarafından gerçekleştirilir. Hastanın yatışı için gerekli belgeler ‘veri giriş elemanı’ tarafından tamamlanıp dosya ile servise gönderilir. Yatışta gerekli olan belgeler şunlardır:

 

  • Bebeklerde nüfus kağıdı yok ise doğum raporu ve kimliği istenir.
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi

 

3.1.ACİL SERVİS:

3.1.1.Acile başvuran hasta için acil hasta kabulde kayıt işlemi yapılır. Hastanın  yakını  yoksa, hasta kimsesizse hasta kabulde çalışan kişiler hastadan gerekli bilgileri alır. Hasta gerekli bilgileri veremeyecek durumdaysa üzerinde kimliği varsa kimlik bilgileri alınır. Kimliği yoksa  hasta isimsiz olarak kaydedilir. Hasta yakını geldiği zaman gerekli bilgiler alınıp kayıt bilgileri düzeltilir. Hastanın evrakları eksik ise tamamlanması sağlanır. Hastanın tedavisi yapıldıktan sonra doktor tarafından epikrizi yazılır, taburcu işlemleri gerçekleştirilir.

3.1.2.Adli vaka durumlarında adli hastalara adli vaka dosyası açılır.

 

3.2.DİĞER SERVİSLER

3.2.1.Poliklinik hekiminin yatış kararı aldığı hastalar için yapılan işlemlerdir.

3.2.2.Hastanın yatış işlemi için öncelikle poliklinik hekiminin HBYS üzerinden yatış isteği yapması gerekir.

3.2.3.HBYS üzerinden yatış isteği yapılan hastanın poliklinik sekreteri tarafından yatış işlemi gerçekleştirilir.

3.2.4.Poliklinik sekreteri HBYS üzerinden hasta bilgilerini kontrol eder eksiklik varsa tamamladıktan sonra yatışın kabulünü ve yatak seçimini yaparak hastayı ilgili kliniğe yönlendirir.

3.2.5.Servis hemşiresi kendisine gelen hastanın HBYS üzerindeki yatış kabulünü kontrol ederek servis sorumlu hemşiresine bilgi verdikten sonra hastaya yatacağı oda bilgisini verir ve yatış işlemi tamamlanır.

3.2.6 ’’Hasta Kimlik Bilgilerinin Tanımlanması Ve Doğrulanması Talimatı’’ doğrultusunda hastaya tanımlayıcı kol bilekliği takılır.

 

3.2.7Hastalar taşınacak veya kaldırılacak ise “Hastaların Güvenli Transferi Talimatı”  doğrultusunda taşınırlar.

 

3.2.8 Hasta servise yatırıldıktan sonra hastanın sorumlu hemşiresi hastayı ziyaret eder, kendisini tanıtır ve hastadan kendisinin sorumlu olduğunu hastaya anlatır.

 

3.2.9 Hastaya uygulanacak işlemler ‘Yataklı Servis Prosedürü ’’ doğrultusunda uygulanır.

 

 

3.3 SEVK İŞLEMLERİ

3.3.1 Hasta sevk kriterleri açısından doktoru tarafından değerlendirilir.

3.3.2  Hasta hemodinami, solunumsal ve doku oksijenlenmesi yönlerinden biri ile ilgili stabilite göstermiyorsa ve aktif kanama açısından sakıncalı bulunuyor ise,

3.3.3  Sevk sırasında yeterli teknik donanım sağlanamıyor ise,

3.3.4 Gideceği kurumda hastanın bakım sürekliliği sağlanamıyor ise, hasta diğer bir kuruma sevk edilemez.

3.3.5 Sevk  işlemi; Ambulans sedyesi, sedye ve tekerlekli sandalye ile yapılır.

Yukarıda belirtilen kriterlerin dışında kalan hastalar ilgili kurumlara sevk edilebilir.  Hastaya acil müdahale gerekiyor ise; ilk müdahalesi acil serviste yapılır. Hasta için ihtiyaç olan hizmet karşılanamıyor ise ve hasta sevk kriterlerine uymuyor ise bakım ve tedavisine devam edilir. Sevk kriterlerine uygun  olması beklenir.

Sevk kararı hastanın doktoru  tarafından verilir. Hasta/hasta yakınları transfer ve riskleri konusunda bilgilendirilir ve sevk onayı alınır. Bilgilendirilmiş hasta / hasta yakınının isteği; hastaya tıbbi açıdan daha fazla yarar sağlanacağı düşünülen durumlarda, sağlık mevzuatı uyarınca tedavisi hastanemizce yapılamayan hastalık grupları kapsamında, hastanın başka hastaneye sevkine karar verilir.

Hasta/hasta ailesi doktorun tüm açıklama ve bilgilendirmelerine rağmen başka bir kuruma  sevk olmak istemiyor ise; hasta/hasta ailesi tedavi red formu na gerekli açıklama yazılarak hasta/hasta yakınına  imzalatılır ve hasta dosyasına kaydedilir.

3.3 Hasta  Ambulans kullanarak sevk edilecekse:

3.3.6.Ambulans ile başka bir sağlık kurumuna sevk olacak hasta için ambulans organizasyonu hastanın kendi doktoru tarafından sağlanacaktır. Hastanın gönderileceği hastaneden, kabul edecek doktorla hastanın primer doktoru konuşmuş ve teyid almış olmalı. Karşı taraftan kabul edilmeyen hastalar sevk edilmeyecektir.

3.3.7Sevk formu hastanın servisinde hekim tarafından doldurulup, kaşelenip imzalanacak. Sevk edilecek hastaneden hastayı kabul eden hekimin ismi ve bölümü sevk formuna yazılacak.  Hastanın epikrizi hazırlanıp, sevk formuna eklenecek.

3.3.8Ambulanslarda rutin durumlarda görevlendirilecek sağlık personeli ilgili klinikten bir hemşiredir.İlgili klinikte sevke gidecek hemşire bulunmadığında sevk için bir hemşire sağlık bakım hizmetleri müdürü tarafından görevlendirilir. Ancak hastanın kliniğine göre özel bir durumu varsa ambulans ekibinde kimler gerekiyorsa hekimi tarafından belirlenip hemşirelik hizmetlerinden ekip istenecek.

3.3.9 112 komuta aranarak ambulansın hareketi ile ilgili istenen bilgiler hekim tarafından 112’ye iletilecek.  Ambulans geri döndüğünde de şöfor tarafından 112 aranıp bilgi verilecek.

4.0 Yeni Doğan Sevki:

4.0.1.Yeni doğan sevki esnasında yukarıda yazan kurallar geçerlidir. Hastanın sevki transport kuvöz ile birlikte yapılır.

4.0.2 Yenidoğan sevki esnasında, yenidoğanı hipotermiden korumak için transport küvöz ile birlikte yenidoğan hemşire/ebe eşliğinde yapılır.

4.0.3 Yenidoğan sevki esnasında hipotansiyon ve hipoglisemiden korumak için gerekirse IV damaryolu açılmalı ve % 10 Dekstroz takılmalıdır.

4.0.4 Yenidoğan sevki esnasında hipoksi ve hiperkarpiden korumak için nazal yolla oksijen desteği sağlanmalıdır. Spontan solunumu yeterli olmayan bebekler entübe edilip pozitif basınçlı ventilasyon yapılarak sevk edilmelidir.

YENİDOĞAN SEVKİNDE 5 H KURALI (Hipotermi, Hipotansiyon, Hipoglisemi, Hipoksi, Hipo-Hiperkarbi) UNUTULMAMALIDIR.

 

 

 

 

 

 

5.0 TABURCULUK İŞLEMLERİ:

 

Tedavisi biten ya da ex olan hastalar için taburcu işlemleri yapılır. Ex olan hastalarla ilgili klinikte Ölüm Halinde Uygulanacak İşlemler Talimatına göre işlem yapılır.

 

5.0.1.Taburcu edilen hastanın yatağı en kısa sürede kullanıma hazır hale getirilerek boş yatak durumu sorumlu klinik hemşiresi tarafından Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğüne bildirilir. Böylece boşalan yatakların takibi ve hızlı bir şekilde kullanılabilirliği sağlanır.

5.0.2.Hasta klinik hemşiresi ve uzman tabip tarafından tedavisi, tedavi sonrası bakımı ve kontrolü konusunda bilgilendirilir.

5.0.3.Doktor  tarafından  dosyaya  taburcu  bilgileri  işlendikten  sonra,  HBYS üzerinden taburcu işlemleri gerçekleştirilir. Dosya TİG birimine gönderilir.

5.0.4.Dosya, TİG personeli tarafından kontrol edilerek gerekli işlemler yapılır.

5.0.5.TİG işlemleri tamamlandıktan sonra dosyalar faturalama birimine teslim edilir.  5.0.6.Faturalama birimi dosyanın muamelelerini tamamlar ve arşive gönderir.

 

6.REFERANS DOKÜMANLAR:

   Hasta Sevk Formu

   Epikriz

   Yataklı Servis Prosedürü

   Ölüm Halinde Uygulanacak İşlemler Talimatı